10 Tips voor aanstaande bruidsparen die onwijs handig zijn!

 

Lijstjes zijn altijd leuk. Zeker als je er ook nog wat aan hebt. Het volgende lijstje bestaat uit tips waarvan ik denk dat jullie als bruidspaar er iets aan hebben!

  1. Op de trouwdag zullen er veel mensen zijn die zelf een camera meenemen om jullie te fotograferen. Mobiele telefoons worden ook veelvuldig ingezet als camera. Dit is natuurlijk heel erg leuk, maar kan soms voor mij heel onhandig zijn. Ik heb het wel eens meegemaakt dat er tijdens een plechtigheid vier ooms en neven om mij heen stonden om ook foto’s te maken van “ de kus”. Allemaal hadden ze een flinke flitser op hun camera zitten en die werden ook veelvuldig gebruikt. Het koste mij veel moeite om tussen hun flitsen door te fotograferen. Als bruidspaar zijnde mag je best van te voren laten weten aan de gasten dat fotograferen mag, maar het liefst zonder flitser of zonder mij in de weg te lopen. Jullie betalen mij. Ik behoor mijn werk goed te doen.  Ik maak altijd ruimte voor fotograferende gasten en zal zelf nooit onbeleefd zijn en mensen wegjagen. Ik vind het ook wel heel gezellig hoor, zo’n roedel aan assistenten! In bovenstaand filmpje zie je duidelijk de gevolgen van overijverige gasten!
  2.  Een van de onderdelen van de trouwfotografie is het fotograferen van de bruid terwijl haar visagie wordt verzorgd en zij zich omkleedt. Meestal helpt de moeder van de bruid haar met het aantrekken van de jurk en dat is een heel intiem en bijzonder moment. Probeer dit omkleden altijd in een rustige omgeving te doen. Kies voor een ruime slaapkamer die netjes aan kant is gemaakt ( ruim de vieze was op…:)) Een kamer met veel natuurlijk licht zorgt voor de mooiste plaatjes.
  3. Bruiden hebben altijd stress! Ze zijn ondanks de goede zorgen van een ceremoniemeester altijd in de weer en maken zich druk om alles en nog wat. Maak je in ieder geval niet druk om mij. Ik ( en de meeste fotografen) zorgen voor hun eigen tussendoortjes, vervoer en toiletbezoeken, dit is absoluut niet iets waar de bruid zich druk om hoeft te maken!
  4. We leven in Nederland en helaas is het weer niet altijd zo zonnig en droog als we zouden willen. Zelfs in de warme zomermaanden valt er regen en kan het onguur aanvoelen. Voor de fotoreportage van het bruidspaar adviseer ik altijd een plaid mee te nemen ( heb ik altijd standaard bij me in de kleur wit) in de kleur die bij de styling van de bruidskleding past. De plaid kan handig zijn als je in de natuur gaat fotograferen en je wil fijn op het “natte” gras poseren. Jammer als je trouwkleding al halverwege de dag besmeurd is met modder en grasvlekken. Een aantal paraplu’s voor de zekerheid mee en een vestje voor eventuele gure wind!
  5. Veel bruidsparen kiezen er voor om niet de traditionele groepsfoto’s te maken met alle gasten, maar om een moment op de dag te nemen waarop zij samen met een select groepje worden gefotografeerd. Maak van te voren een klein lijstje van de mensen met wie jullie graag samen op de foto willen ( meestal de getuigen, ouders, opa’s en oma’s, ceremoniemeester, beste vrienden etc). Geef dit lijstje aan de ceremoniemeester of weddingplanner. Laat hem of haar de mensen op het juiste moment bij elkaar brengen zodat jullie dit niet zelf adhoc hoeven te regelen. Vraag je ook af of het nodig is om 40 groepsfoto’s te maken. Is het voor je gasten prettig om lang te moeten wachten totdat zij aan de beurt zijn om op de foto te mogen? Het maken van de veel groepsfoto’s kan aardig wat tijd in beslag nemen op de dag…denk hier van te voren goed over na.
  6. Pinterest…fantastisch als inspiratiebron..maar bruiden..please; het leven is niet als Pinterest. Jouw jurk is anders dan op de foto’s, jouw locatie is anders, het weer is anders, de gasten zijn anders en ik ben een andere fotograaf. Kortom: we kunnen foto’s van Pinterest gebruiken als leidraad, maar laten we ze niet kopiëren! Het is toch veel leuker als we samen tot iets originelers komen?
  7. Ik ken jullie familieleden en vrienden niet. Ik ken niet de bijzondere verhalen over hen. Vertel het mij van te voren als er dingen zijn die ik moet weten. Een oom die eenmalig uit Nieuw-Zeeland is gevlogen speciaal voor jullie, een oma die doof is, de vriendin die absoluut niet in beeld wil komen…Het voorkomt een hoop verwarring en voorkomt voor mij gênante situaties:)
  8. Het is fijn als mijn assistent en ik een hapje mogen mee-eten als jullie aan het diner gaan met de gasten. Een gevoede fotograaf is een blije fotograaf 🙂 Ik eet niet mee in jullie dinerzaal, gewoon ergens in een ruimte er vlakbij, desnoods op de grond achter de dj-tafel, als ik maar in de buurt kan eten. Op deze manier kan ik tijdens het eten snel te voorschijn komen met mijn camera als er toevallig tussen de gangen door een toespraak wordt gehouden. ( oh ja, wij hoeven geen 5-gangen menu, een simpele warme hap of broodje kroket is al voldoende)
  9. Doe rustig aan! Neem de tijd voor alles op de dag. Loop rustig naar het altaar ( niet sprinten, dat is nooit charmant op je high-heels) en neem de tijd voor ” de kus”. Sommige bruidsparen kussen sneller dan het licht lijkt het. Ik ben snel, maar geen superwoman..
  10. Wil je dat ik er bij ben op jullie dag? Boek dan snel. De populaire dagen in het trouwseizoen zitten snel vol. Het voorkomt teleurstelling!

 

Niets moet, begrijp me goed, ik wil het beste op jullie dag. Ik wil foto’s maken waarvan je blij bent dat ik ze genomen hebt. Dit kunnen we het beste bereiken als we het samen doen. Met deze tips gaat dat vast heel goed:)

grz,
Brigitte