De meest gestelde vragen van bruidsparen over het fotograferen van hun trouwdag:

Bruidsparen gaan niet over een nacht ijs bij hun keuze voor een trouwfotograaf. Ze hebben veel vragen aan hun trouwfotograaf. Ik krijg ook vaak dezelfde vragen te horen tijdens kennismakingsgesprekken met bruidsparen. Ik vond het een goed idee om de meest gestelde vragen hier eens voor jullie te beantwoorden:

1. In welke stijl trouwfotografie fotografeer je het liefste?

Ik ben dol op de journalistieke stijl. Als ik in journalistieke stijl werk probeer ik met behulp van een onopvallende en niet-storende werkwijze jullie trouwdag goed vast te leggen. Het verschil met traditionele trouwfotografie is dat de nadruk van de reportage niet op geposeerde foto’s of groepsfoto’s ligt maar op het vastleggen van de trouwdag zoals deze is. Ongedwongen, spontaan en eerlijk.

2. Hoeveel bruiloften heb je al gefotografeerd?

Ik fotografeer circa 30 bruiloften per jaar en ik ben al een aantal jaar druk bezig. Ik heb dus voldoende bruiloften gefotografeerd om beslagen ten ijs te komen.

3. Hoeveel bruiloften fotografeer je op onze trouwdag?

Een! Alleen jullie bruiloft. Als jullie mij boeken voor een bepaalde datum reserveer ik deze datum alleen voor jullie. Ik ben de hele dag/avond tot jullie beschikking.

4. Neem je je eigen verlichting mee?

Doorgaans ben ik het zonnetje in huis maar alleen aan dat zonnetje hebben we niet genoeg:) Ik neem altijd diverse flitsers mee zodat ik jullie mooiste momenten ook op een donkere slecht verlichte locatie goed kan vastleggen. Mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijk licht maar er zijn situaties dat ik echt bij moet flitsen. Als ik jullie feestavond fotografeer maak ik altijd gebruik van flitsers. Soms van een flitser op een standaard op de locatie, maar meestal gebruik ik een flitser die op mijn camera zit.

5. Werk je met een “must have foto’s” lijstje?

Dat lijstje zit altijd in mijn hoofd. Op elke bruiloft zijn er momenten die ik van mijzelf vast moet leggen. Uiteraard de kus, uitwisselen van de ringen, eerste ontmoeting, tekenenen van getuigen etc, maar in mijn hoofd heb ik er nog veel meer!

6. Kunnen wij je vragen bepaalde foto’s te maken?

Zeker! Ik kan me voorstellen dat jullie zelf leuke ideeën hebben over bepaalde foto’s en ik sta altijd open voor suggesties.

7. Neem je assistentie mee?

Esther is mijn vaste assistent. Op vrijwel alle bruiloften gaat zij met mij mee om mij te helpen bij allerlei zaken. Esther beheert en bewaakt mijn fotoapparatuur, houdt batterijen in de gaten, helpt bij fotoshoots, coördineert de groepsfoto’s en nog veel meer. Dankzij Esther kan ik mij concentreren op mijn belangrijkste taak: mooie foto’s nemen.

8. Eet je met ons mee?

Een broodje voor de lunch hebben Esther en ik altijd zelf mee. Als wij langer op de dag blijven en ik ook jullie diner vastleg of het feest daarna zijn wij heel dankbaar als we mee kunnen eten. Wij eten niet bij jullie aan tafel met de gasten, wij eten zelfs het liefste niet in dezelfde ruimte. Het diner is een belangrijk moment van jullie trouwdag en is exclusief voor gasten. Een fotograaf wil je er niet bij hebben. Esther en ik eten meestal in de buurt van jullie dinerzaal zodat ik eventuele speeches kan horen aankomen en snel mijn camera kan grijpen om deze vast te leggen.
Plan ons niet in voor een uitgebreid diner: een simpele kop soep of kleine warme maaltijd is voor ons genoeg!

9. Heb je een maximaal aantal foto’s wat je neemt op een dag?

Op jullie trouwdag neem ik alle foto’s waarvan ik denk dat ze iets vertellen over de dag. Bij elk trouwpakket ( zie prijzen huwelijk) zit een minimum aan foto’s. Een maximum is er niet. Alle foto’s die technisch goed zijn en ik mooi vind ontvangen jullie van mij. Meestal zijn dat er meer dan in de trouwpakketten vermeld staat.

10. Hoe lang duurt het voordat een bruidspaar alle foto’s krijgt?

Na jullie trouwdag ga ik alle foto’s selecteren en bewerken. Ik maak een prachtig trouwalbum en dit is meestal binnen vier weken gereed. Ik maak dan een afspraak met jullie om het trouwalbum en de USB-stick met hierop nog veel meer foto’s aan jullie te overhandigen.

11. Wat trek je aan op onze trouwdag?

Het liefste trek ik ook een mooi jurkje aan met pumps op jullie feestelijke dag maar dat is niet handig want ik ben aan het werk. Om te voorkomen dat jullie en jullie gasten de hele tijd tegen mijn ondergoed aankijken en gek worden van het continue getik van hakjes op een kerkvloer, draag ik werkkleding. Meestal is dat een nette pantalon met een mooie blouse/colbert of shirt. Ik probeer mijn kleding altijd een beetje af te stemmen op jullie kleurthema. Esther en ik zien er altijd verzorgd uit en dragen geen grote zichtbare logo’s op onze kleding.

12. Wat gebeurt er als je ziek bent?

Ziek is een rekbaar begrip. Ik meld mij pas af voor een bruiloft als ik echt doodziek ben. Hoge koorts, buikloop of overgeven zijn niet handig voor een trouwfotograaf. Als ik echt goed ziek ben en ik denk dat ik jullie dag niet kan fotograferen ga ik direct mijn netwerk met fotografen af. Ik zoek een fotograaf wiens fotografiestijl het dichtste in mijn buurt komt en vraag hem/haar contact met jullie op te nemen. Helaas kan ik nooit een fotograaf reserveren als back-up voor jullie trouwdag. De kans is namelijk bijna 100% dat ik hem of haar niet boek.

13. Zet je onze foto’s online?

Graag! Maar nooit zonder jullie toestemming. Door jullie trouwfoto’s te laten zien in mijn portfolio hoop ik dat er nog veel meer andere bruidsparen voor mij gaan kiezen. Als jullie van mij de foto’s hebben ontvangen zullen jullie van mij ook een publicatieverzoek ontvangen waarin ik aangeef welke foto’s ik zou willen gebruiken. Het is jullie recht om dit niet toe te staan.

 

Hebben jullie andere vragen en willen jullie graag eens bij mij langs komen voor een kennismakingsgesprek? Bel of mail me en dan nemen we onder het genot van een kop koffie of thee jullie trouwdag eens rustig door!

meest gestelde vragen trouwfotograaf

BewarenBewaren